USA truer med sanktioner af selskaber bag Nordstream 2

USA klar med sanktioner af selskaber bag Nordstream 2
Foto: Nordstream AG
Amerikanerne frygter, at EU bliver afhængig af russisk gas.
Nyhed
- Redaktion - redaktion@gasenergi.dk - GASenergi

USA er på vej ind i en gigantisk handelskrig med EU’s allerstørste selskaber.

Hvis den omstridte gasledning fra Rusland til Europa Nord Stream 2 ikke bliver droppet, kan selskaber, der finansierer gasledningen, blive ramt af amerikanske sanktioner. Det skriver Politiken.

Den skærpede situation skyldes to nye lovforslag om sanktioner mod selskaberne bag Nord Stream 2, som Kongressen skal behandle til efteråret.

Forslagene er fremsat, efter Trumps angreb på især Tyskland under Nato-topmødet i juli, hvor han blandt andet sagde, at Nord Stream 2 vil gøre Tyskland og kansler Merkel til en slags russisk skødehund.

Baggrunden for de amerikanske trusler er frygten for, at EU bliver afhængig af gas fra Rusland.

Det vil give præsident Putin og Moskva en klemme på Europa og i sidste ende være en sikkerhedspolitisk trussel mod Europa, mener de amerikanske politikere bag de radikale forslag.


Sanktioner vil ramme selskaber med over 277.000 ansatte

Hvis sanktionerne bliver gennemført, vil de ramme nogle af Europas allerstørste selskaber: Ud over Shell er det franske Engie, østrigske OMV og de to tyske energikoncerner Uniper og Wintershall. Det sidste er et datterselskab i en af verdens største kemikoncerner, Basf.

Selskaberne har samlet over 277.000 ansatte og en omsætning over 4.000 milliarder kroner om året. Hvis Kongressen vedtager sanktionerne, vil USA lægge sig direkte ud med de allerstørste energikoncerner med afgørende betydning for EU.