Udledning skal reduceres med 70 %

Folketinget har med stort flertal vedtaget klimaloven, der skal reducere CO2-udledningen med 70 procent sammenlignet med udledningen i 1990.
Foto: Christoffer Regild, Folketingssalen, arkiv.
Et bredt politisk flertal er blevet enige om at mindske CO2-udledning med 70 %.
Nyhed
- Matilde Fenger Flindt - maf@dgc.dk - GASenergi

Folketinget har med stort flertal vedtaget klimaloven, der skal reducere CO2-udledningen med 70 % sammenlignet med udledningen i 1990. Det skriver nyhedsbureauet ritzau.

I december indgik flertallet en politisk aftale, som torsdag er omsat til lovgivning i Folketinget. Selv om begrebet ofte udvandes i dansk politik, er der tale om en historisk dag, for loven sætter de overordnede mål for dansk politik det næste årti.
 

"Så er klimaloven endeligt vedtaget i Folketinget! En god dag for klimaet," skriver klimaminister Dan Jørgensen  på Twitter, hvor han har lagt et billede op, hvor han smiler og har en tommelfinger i vejret. Også andre politikere lægger billeder og tweets op af begivenheden. Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemte imod. Nu venter det svære arbejde, hvor politikerne skal omsætte intentionen bag klimaloven til handling. Forhandlingerne har været udskudt, fordi coronasituationen kom i vejen, men i sidste måned fremlagde regeringen sit udspil til den første del af en klimahandlingsplan.


Afgiften på drivhusgasser er et centralt punkt

Et af de helt centrale punkter i forhandlingerne bliver, hvorvidt afgiften på udledning af drivhusgasser skal hæves. Det mener flere partier og regeringens uafhængige rådgivere i Klimarådet. Det er faktisk helt nødvendigt, hvis samfundet skal komme i mål med det meget ambitiøse mål. I dag er afgiften på 170 kroner per ton, men den skal ifølge Klimarådet stige til 1500 kroner per ton i 2030. Det er ud fra princippet om, at forureneren betaler.

Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på en model, men frygter, at en afgift på eksempelvis oksekød vil ramme de personer med færrest penge. Den største udfordring ventes at være inden for landbrug og transport, som hører til blandt dem, der udleder mest. Ifølge Energistyrelsens basisfremskrivning vil landbruget i 2030 udlede stort set det samme som i dag, mens transporten vil stige frem mod 2025 og så opleve et fald.