Sveriges regering giver grønt lys til Nordstream 2

Sveriges regering giver grønt lys til gasrørsledningen Nordstream 2
Foto: Nordstream AG
Svenskerne går med til gasrørsledning i deres økonomiske zone i Østersøen.
Nyhed
- Redaktion - redaktion@gasenergi.dk - GASenergi

Sveriges regering har givet grønt lys til, at gasrørledningen Nord Stream 2 kan gå gennem Sveriges økonomiske zone i Østersøen. 

Det sker til trods for, at regeringen i udgangspunktet er kritisk over for projektet.

Den svenske erhvervsminister, Mikael Damberg, siger ifølge nyhedsbureauet TT, at Sverige i princippet ikke kan sige nej, men at det imidlertid vil stille en række forskellige krav forud for byggeriet.


Ukraines udsatte situation

Dambergs skepsis er blandt andet begrundet i Ukraines udsatte situation.

Landet risikerer at komme til at stå uden gasleverancer, hvis landet hører op med at være transitland for den gas, som Rusland sælger til Europa. 

"Der er en risiko for, at energileverancerne kan blive brugt som politisk pressionsmiddel," siger Damberg, som dog understreger, at Sverige i henhold til internationale retsregler ikke kan sige nej til gasrørledningen.

 

Finsk og svensk ja

Tidligere har blandt andet Finland og Tyskland givet grønt lys for bygningen af Nord Stream 2 i landenes økonomiske zoner i Østersøen. 

I Danmark er det meningen, at rørledningen skal gå over dansk territorium - ikke blot gennem den økonomiske zone.

Nord Stream 2 skal ifølge planen føres forbi Bornholm i dansk farvand til Tyskland. Derfor kræver projektet den danske regerings godkendelse.


Fælles holdning i EU

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ad flere omgange forsøgt at få EU-Kommissionen til at arbejde for en fælles europæisk holdning til Nord Stream 2.

Projektet har opbakning fra regeringen i Berlin, hvor man har brug for flere energikilder, bl.a. fordi Tyskland er i gang med udfasningen af atomkraft.

Det er det statslige russiske gasselskab Gazprom og en række europæiske energiselskaber, som står bag Nord Stream 2.