Klimaudspil: Gas- og oliefyr skal ud af private hjem

Med nyt varmeudspil vil klimaminister Dan Jørgensen have olie- og naturgasfyr ud af private hjem og grøn varme skal være billigere.
Klimaministeren klar til at skrotte op mod 80.000 gasfyr i private hjem.
Nyhed
- Matilde Fenger Flindt - maf@dgc.dk - GASenergi

Med et nyt varmeudspil vil klimaminister Dan Jørgensen have olie- og naturgasfyr ud af private hjem og grøn varme skal være billigere.

Sådan lyder det fra klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), der løfter lidt af sløret for regeringens forslag til en klimahandlingsplan, som fremlægges onsdag. Det skriver ritzau.

"Det her skal ses i en sammenhæng med en lang række tiltag, hvor vi dels med støtteordninger og dels med omlægning af afgifter vil gøre det langt billigere at vælge de individuelle grønne varmeløsninger og selvfølgelig også de store kollektive i fjernvarmesektoren," siger han.

Regeringen vil afsætte 2,3 milliarder kroner til at udskifte olie- og naturgasfyr med grøn varme fra eksempelvis eldrevne varmepumper.


Efterlysning af samlet plan

SF, som er et af regeringens støttepartier, har efterlyst svar på, hvordan en samlet plan skal udformes.

Ifølge SF er dette første delelement ikke ambitiøst nok, men det afviser ministeren.

"Det her kommer ikke til at stå alene. Vi skal også tage fat på mange andre ting, specielt når det handler om affald, vedvarende energi og landbrug. Men varmesektoren er altså ret vigtig, og det her forslag vil føre til en reduktion på 0,7 millioner ton CO2," lyder det.

 

Udskiftning af op mod 80.000 gasfyr

Der er i dag omkring 80.000 oliefyr og 380.000 gasfyr. Regeringens pakke anslås at betyde omstilling af 20.000-40.000 oliefyr og 50.000-80.000 gasfyr i 2020-2040.

"Det er ganske ambitiøst, og det vil selvfølgelig være bekosteligt," men vi synes, det er nødvendigt.

"Hvad der så skal ske om fire-fem år, må vi tage til den tid, men nu sætter vi gang i en historisk udskiftning af de fossile varmekilder i de private hjem," siger Dan Jørgensen.

Klimarådet har tidligere anbefalet en udfasning af kul, men det er ikke med i forslaget.

Flere steder i landet er man dog i gang, siger ministeren.

Dan Jørgensen håber på hurtige forhandlinger, men det går ikke nødvendigvis hånd i hånd med et bredt flertal i Folketinget.

"Jeg håber, forslagene kan blive forhandlet på plads inden sommerferien, men vi vil også gerne have et bredt flertal i Folketinget. Men det betyder, at det ikke er mig, der bestemmer, hvornår vi er færdige."

"Hvis man kan omsætte noget af den forhandlingsvilje og samfundssind, som har vist sig under coronakrisen, så er der grund til at være optimistisk," siger ministeren.