Europas største Power-to-X anlæg på vej til Esbjerg

energi-investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners har planer om at bygge Europas største Power-to-X anlæg i Esbjerg
Anlægget kan omdanne vindstrøm til CO2-fri gødning og CO2-fri brændstof.
Nyhed
- Redaktion - redaktion@gasenergi.dk - GASenergi

En milliardinvestering i grønt brændstof kan være på vej til Esbjerg.

For energi-investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners har planer om at bygge Europas største Power-to-X anlæg i byen. Det skriver DR Syd og Sønderjylland.

Anlægget skal omdanne vindmøllestrøm til CO2-fri ammoniak, som kan bruges i produktionen af CO2-fri gødning til landbruget og grønt brændstof til skibsfart, fortæller Christian Skakkebæk fra Copenhagen Infrastructure Partners:

"Teknologien findes allerede i dag, men det særlige er, at det skal ske i den her store skala. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi sikrer, at rammerne er rigtige, men også at det ’X’, vi producerer, har en afsætningskanal," siger Christian Skakkebæk.

 

Varme til indbyggerne i Esbjerg

Power-to X-anlægget vil koste omkring 7,5 milliarder kroner at bygge, men ikke alene skal anlægget forvandle vindenergi til grønt brændstof og gødning – for planen er også, at overskudsvarmen fra anlægget vil blive brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i byen.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Venstre hilser Europas største anlæg hjertelig velkommen:

- Vi er en grøn forgangskommune, og det her er absolut næste step i en grøn omstilling. Det kommer til at skabe en masse arbejdspladser. Det er absolut en kæmpestor milepæl, vi er vidner til i dag, siger han.

Thomas Egebo, der er tidligere departementschef i Energiministeriet og nu direktør i Energinet, glæder sig til at følge med i projektet:

"Det er meget, meget spændende. Det er stadig nye teknologier, men nogle processer har været kendt i mange år. Men det er noget nyt at producere grønne produkter i den her skala," siger han.

 

Fakta om det nye Power-to-X-anlæg


Det bliver Europas største anlæg, der skal omdanne havvindmøllestrøm til CO2-fri ammoniak

Overskudsvarmen fra anlægget bliver brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg.

Samlet set forventes anlægget at kunne reducere CO2-udledningen med op til 1,5 millioner tons årligt, hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene.

Endelig investeringsbeslutning vil blive taget 2022/2023.

Anlægget vil koste omkring 1 milliard euro.

Det forventes, at anlægget vil resultere i 100-150 permanente arbejdspladser inden for grøn omstilling.

Det vil stå færdigt i 2026, hvor produktionen sættes i gang

Det er fondsforvalteren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der står bag projektet.