Trecifret millionbeløb til P2X-projekter

Det blev de to Power-2X-projekter Greenlab Skive og HySynergi med Dansk Shell og Everfuels brintfabrik i Fredericia, der fik tilsagn om støttekronerne fra Energistyrelsens energilagringspulje.
Det blev Shell og Skive, der løb med 128 mio. kr. fra Energilagringspuljen.
Nyhed
- Matilde Fenger Flindt - maf@dgc.dk - GASenergi

Det blev de to P2X-projekter Greenlab Skive og HySynergi med Dansk Shell og Everfuels brintfabrik i Fredericia, der fik tilsagn om støttekronerne fra Energistyrelsens energilagringspulje.

Greenlab Skive står til at modtage 80 millioner i støtte mens HySyngergi får 48 millioner kr.

 

Verdens første storskala facilitet for grøn brint og metanol

Greenlab Skive skal over de næste fem år fastslå Danmarks frontposition på den globale energiscene. GreenLab skal, i samarbejde med en række partnere, skabe verdens første storskala facilitet for produktion af grøn brint og metanol. Her kan grøn energi fra vind og sol omdannes til andre energikilder og lagres – og siden bruges som bæredygtige brændstoffer til fx. procesindustrien og tung tranport. Teknologien kaldes P2X og indeholder kolossalt eksportpotentiale for Danmark, mener GreenLab og deres 11 industrielle partnere i projektet.

Står det til GreenLabs CEO, Christopher Sorensen, bliver GreenLab snart et navn, som verden kender lige så godt som Vestas eller Mærsk. I Skive har han og en gruppe partnere netop trukket en historisk stor bevilling hjem, som skal sikre den fortsatte udvikling og implementering af P2X-teknologi. En bevilling, der ikke bare kommer til at betyde meget for antallet af arbejdspladser på Skive-egnen, men som indeholder et massivt eksportpotentiale for Danmark.

Konsortiet bag projektet tæller ud over Greenlab A/S: Eurowind Energy, GreenHydrogen, Norlys Holding, RE:Integrate, Energinet Elsystemansvar, Dansk Gasteknisk Center, Everfuel Europe, E.on Danmark, DTU Energi og EA Energianalyse

 

 

Kombination af grøn strøm og elektrolyse

I Fredericia drejer det sig om projektet Brintfabrikken, der bygges af Everfuel, som har indgået strategisk samarbejde med Shell Raffinaderiet (A/S Dansk Shell) og flere partnere om projektet. Projektet kaldes HySynergy.
 

Anlægget placeres på et areal ejet af Raffinaderiet, og det skal have en kapacitet på 20 MW med en samlet lagerkapacitet på 10 tons brint. Med en mulighed for udvidelse til 1 GW.

Anlægget kombinerer grøn strøm med fleksibel grøn brintproduktion (elektrolyse). Og det vil kunne gemme op til fem dages produktion i det tilhørende lager. Dermed vil man kunne gemme vindmøllestrøm fra når det blæser, til når der er behov for energien.