Rapport: Biomasse, der ikke er fremstillet bæredygtigt, kan belaste miljøet.

FN’s klimapanel advarer i ny rapport mod brugen af biomasse, hvis den ikke er fremstillet bæredygtigt.
Arkivfoto. Nature Energy
FN's Klimapanel sår tvivl om miljøgevinsten ved afbrænding af biomasse som træpiller og træflis.
Nyhed
- Matilde Fenger Flindt - maf@dgc.dk - GASenergi

FN’s klimapanel advarer i en ny rapport mod at bruge biomasse, hvis den ikke er fremstillet bæredygtigt. Over halvdelen af Danmarks vedvarende energi kommer netop fra brug af biomasse. Det skriver Information i en artikel formidlet af Energy Supply.

På overfladen er Danmark et mønstereksempel på et land, der har formået at omstille til vedvarende energi. Mere end en tredjedel af vores energiforbrug bliver dækket af vedvarende energikilder. Men Danmarks succes skyldes i meget høj grad afbrænding af biomasse, såsom træpiller og træflis, snarere end det skyldes vindmøller og solceller. Og det er ikke nødvendigvis bæredygtigt, lyder det nu fra FN’s klimapanel, IPCC.


Konsekvenser for bekæmpelse af klimaforandringer

I sin nye rapport, der udkom i starten af august, gør klimapanelet det klart, at brugen af biomasse kan have konsekvenser for bekæmpelsen af klimaforandringer, hvis ikke biomassen bliver fremstillet bæredygtigt. "IPCC’s rapport er en advarsel til verdens lande om, at man skal tænke sig gevaldigt godt om, før man bruger biomasse," siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, til avisen.

Ifølge Energistyrelsen kom hele 64 procent af Danmarks vedvarende energi i 2017 fra brugen af biomasse. Det pynter på det danske klimaregnskab, fordi biomassens CO2-udledning regnes som nul. Men sådan er det ikke nødvendigvis i virkeligheden. Også Klimarådet, et uvildigt ekspertorgan, som er nedsat for at rådgive den danske regering, har tidligere sat spørgsmålstegn ved, om biomassens CO2-udledning reelt er nul. I FN-rapporten, som fokuserer på klimaforandringer og menneskets udnyttelse af landarealer, anerkender FN’s klimapanel, at produktion og brug af biomasse til energi kan have "sidegevinster"

Men forskerne understreger samtidig, at der er »negative bivirkninger og risici for jordforringelse, fødevareusikkerhed, udledninger af drivhusgasser« samt risiko for, at det kan trække den forkerte vej ift. flere udviklingsmål for miljø og bæredygtighed. Om biomasse er bæredygtigt, afhænger derfor af en lang række faktorer, blandt andet i hvor stort omfang man bruger det, hvilke råvarer det er fremstillet af, og hvilken type jord de bliver dyrket på.

Læs hele artiklen hos EnergyWatch