Ny strategi for digital sikkerhed

Et regeringsudspil skal sikre den danske energiforsyning mod cyberangreb.
Morgenmøde om digitalisering i energisektoren i efteråret 2018. Arkivfoto: Matilde Fenger Flindt
Et regeringsudspil skal sikre den danske energiforsyning mod cyberangreb.
Nyhed
- Matilde Fenger Flindt - maf@dgc.dk - GASenergi

Energisektoren er en livsnerve i det moderne samfund, så cybersikkerheden skal være i top. 

Regeringen fremlægger i dag mandag et omfattende udspil, der skal sikre den danske energiforsyning og andre sårbare områder mod cyberangreb. "Trusselsniveauet mod energisektoren er alvorligt, men branchen har historisk været dygtige til at holde ubudne gæster ude. Vores forsyningssikkerhed er rekordhøj med el i stikkontakten 99,99 procent af tiden, og derfor er det danske energisystem kåret til verdens bedste," siger Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør i brancheorganisationen Dansk Energi, der sammen med Energinet, Dansk Fjernvarme, Dinel, Radius og Hofor har bidraget til strategien, som er udarbejdet af Energi- og Klimaministeriet.


Bredt initiativ for cybersikkerhed
 

Den nye cyber- og informationssikkerhedsstrategi kommer som led i regeringens bredere initiativ for styrket cybersikkerhed i de samfundskritiske sektorer, som også omfatter sundheds-, finans-, tele-, transport-, og søfartsområderne.Det skriver Energi- Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

Der gennemføres 10 konkrete initiativer, der har fokus på at styrke samarbejde, kompetencer og procedurer i sektorerne. Blandt andet skal muligheden undersøges for at etablere en sektorspecifik IT-sikkerhedstjeneste, som i forskelligt omfang vil kunne samle kompetencerne inden for informations- og cybersikkerhed samt rådgive branchen og myndigheder.

”Vi har brug for digitaliseringen, men vi skal ikke være blinde for udfordringerne, som kan komme med den. Derfor er jeg rigtig glad for det store arbejde, som er lagt i den nye strategi, og jeg håber, den kan skabe rammerne for, at vores grønne og stabile energisystem bliver endnu mere sikkert,” siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Fakta

  • Cyber- og informationssikkerhedsstrategien for energisektorerne er udarbejdet af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i samarbejde med interessenter fra de danske energisektorer.
  • Den nye cyber- og informationssikkerhedsstrategi kommer som led i regeringens bredere initiativ for styrket cybersikkerhed i de samfundskritiske sektorer, som også omfatter sundheds-, finans-, tele-, transport- og søfartsområderne.
  • Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet vurderede i september 2018, at cybertruslen mod energisektoren er stigende, og at truslen fra cyberspionage og -kriminalitet er størst.
  • Initiativerne vil videreudvikle og styrke cybersikkerheden i sektorerne både proaktivt og reaktivt. Dette gøres ved at bl.a. styrke samarbejdet, højne kompetencerne og være aktiv internationalt med klare processer for cyberberedskabet i energisektorerne.