Nord Stream 2 truer med at trække EU i retten

Nord Stream 2 truer med at trække EU i retten
Arkivfoto: Nordstream AG
Nord Stream 2 AG er klar til at gå rettens vej.
Nyhed
- Redaktion - redaktion@gasenergi.dk - GASenergi

Nord Stream 2 er klar til at sende et søgsmål i retning af EU, hvis ikke det storstilede gaslednings-projekt får dispensation fra et nyt EU-direktiv. Det skriver Politico.

I et brev dateret 12. april skal Matthias Warnig, adm. direktør i selskabet bag gasledningen, Nord Stream 2 AG, således have sendt Kommissionen et advarende brev. Heri skriver han ifølge Politico, at det vil være diskriminerende over for Nord Stream 2's investorer og kan være et brud på en international traktat, hvis projektet bliver omfattet af direktivet.

Direktivet underlægger gasrørledninger fra tredjelande EU's regulering. Det betyder blandt andet, at Nord Stream 2 skal overholde regler om gennemsigtighed på priser, adgang for tredjeparter til rørledningen og hvor stor en del af kapaciteten ejerne selv må booke. Nord Stream 2 AG frygter, at direktivet vil få negative konsekvenser for projektet, som selskabet påstår, at der er investeret 5,8 mia. euro i. Det svarer til 43 mia. danske kr. Sagen er centreret omkring en tvist om, hvorvidt projektet kan betegnes som "færdigt", når direktivet træder i kraft fra sommer. Det mener Nord Stream 2 AG, at det bør kunne. Men fra EU’s side vil denne definition kræve, at ledningen er taget i kommerciel drift på det tidspunkt.