Mulighed for at søpølser kan sikre biogas til færgefart

 Biogas2020: Mulighed for at søpølser kan sikre biogas til færgefart
Søpølser på et stykke lamel. Foto: Biogas2020/Energibyen Skive
Indlæg om maritim biomasse på Biogas2020-konferencen.
Nyhed
- Redaktion - redaktion@gasenergi.dk - GASenergi

Umiddelbart er der ikke den store sammenhæng mellem søpølser og færgefart. Men på den skandinaviske biogaskonference den 8. og 9. november, optrådte begge emner under overskriften ’Biogas i den maritime sektor’.

 Naturgas er det, der typisk anvendes i de færger, der er gået væk fra olie og diesel. Biogas har nemlig fortsat den udfordring, at der ikke er et særligt veludbygget forsyningsnet. Færgen til og fra Samsø sejler også på naturgas. Her arbejder man dog ihærdigt på at få et biogasanlæg til øen. Det skriver Biogas2020 og Energibyen Skive i en pressemeddelelse.

 Og hvad så med søpølserne?

Dem leverede Olle Stenberg fra Sverige. Han kunne berette om et arbejde med at nedsænke meterlange lameller i havet med henblik på at få søpølserne til at sætte sig på dem og vokse sig store. Søpølserne bliver herefter ’høstet’ og anvendt som maritim biomasse og dermed i produktionen af biogas.

Han kunne endvidere fortælle om den grønne sidegevinst, at søpølserne samtidig er med til at rense vandet, mens de sidder på lamellerne og ernærer sig. Og at søpølserne tager for sig af havets retter, kan man se ved, at 1 meter lamel giver ca. 17 kilo høstede søpølser. Herudover er der planer om at fremstille foder af søpølserne.

 Måske bliver der brændstof til Samsøfærgen

Perspektiverne i projektet er meget store, da der er mulighed for at producere enorme mængder maritim biomasse uden at forstyrre vandmiljøet og desuden med muligheden for samtidig at rense vandet. 

Udfordringen indenfor brug af biogas i den maritime sektor er så afgjort forsyningssikkerheden. Men i takt med, at både biomassen og produktion af biogas vokser markant, giver det nye muligheder for færgefarten. Så måske oplever vi om føje år, at søpølserne rent faktisk leverer flydende biogas til eksempelvis Samsøfærgen?