Fra i dag får Danmark og Sverige et fælles gasmarked

I dag træder den fælles balancezone på engrosgasmarkedet i kraft. Det betyder i praksis, at det danske og det svenske gasmarked forenes, oplyser Energinet.
MR station Dragør border, hvor ventilen mod Sverige er åbnet helt. Foto: Energinet.
Slut med at balancere markeder hver for sig.
Nyhed
- Matilde Fenger Flindt - maf@dgc.dk - GASenergi

I dag træder den fælles balancezone på engrosgasmarkedet i kraft. Det betyder i praksis, at det danske og det svenske gasmarked forenes, oplyser Energinet.

Kort fortalt betyder sammensmeltningen af de to markeder, at markedsaktørerne ikke behøver at balancere det danske og det svenske marked hver for sig.

Bag sammenslutningen står Swedegas og Energinet Gas TSO, der har arbejdet på det siden 2017.

"Det er en stor dag for det danske og svenske gasmarked. Efter mere end 30 års naboskab med tæt forbundne systemer, tager vi nu endelig skridtet fuldt ud og lægger vores balancemarkeder sammen. Øget samarbejde på tværs af grænser er helt sikkert med til at styrke markederne. Jeg forventer, at den fælles balancezone vil fremme effektiviteten for handel med gas på tværs af det danske og svenske gasmarked og øge konkurrencen i hele regionen," fortæller Jeppe Danø, der er områdeleder for Gasmarked i Energinet.

Energinet og Swedegas hæfter sig også ved, at det fælles gasmarked falder i tråd med de europæiske tanker om tættere regionalt samarbejde indenfor energimarkeder.

"Vi ønsker, at det skal være enkelt og attraktivt for både industrien, transportsektoren og private at vælge gas – ikke mindst grøn gas. Med et fælles dansk-svensk system kan betydeligt flere gasleverandører byde ind på det svenske marked," siger Johan Zettergren, der er adm. direktør i Swedegas.

 

Gradvis udligning af tryk i transmissionssystem

Markedsintegrationen, der er kendt under forkortelsen JBZ (Joint Balancing Zone), medfører også en ændring i det bagvedliggende fysiske system. Her vil trykket i det danske og det svenske transmissionssystem gradvist blevet udlignet fra d. 1. april. "Populært sagt bliver ventilen i Dragør åbnet helt.

Det svenske transmissionssystem blev inden 1. april drevet ved et lavere tryk end det danske, derfor medfører åbningen af ventilen, at der bliver opbygget en større linepack i det svenske system," skriver Energinet.