Fald i globale energiinvesteringer truer den grønne omstilling

Historisk fald i de globale energiinvesteringer truer den grønne omstilling
IEA-rapport: Energiinvesteringer er faldet dramatisk på verdensplan.
Nyhed
- Redaktion - redaktion@gasenergi.dk - GASenergi

Det Internationale Energi Agentur (IEA) har i en ny rapport,  World Energy Investment 2020, analyseret, hvordan Covid-19 krisen har påvirket de globale energiinvesteringer, og resultatet er, at der er sket et enestående fald både i forhold til omfang og hastighed.
I begyndelsen af 2020 var de globale energiinvesteringer på vej til en vækst på omkring 2 %, hvilket ville have været den største årlige stigning i udgifterne på seks år. Men efter Covid-19-krisen forventes de globale investeringer nu at falde med 20 %, eller næsten 400 milliarder dollars, sammenlignet med sidste år. 

”Det historiske fald i de globale energiinvesteringer er dybt bekymrende af mange grunde,” siger Dr. Fatih Birol, administrerende direktør for IEA. ”Det betyder både mistede job og manglende udbygning af energiforsyning, som vi måske har brug for i morgen, når økonomien er genoprettet. Afmatningen i investeringer til centrale rene energiteknologier risikerer også at undergrave den meget tiltrængte overgang til mere robuste og bæredygtige energisystemer. ”

Nedgang i emissioner, men af de forkerte årsager

”Krisen har medført lavere emissioner, men af alle de forkerte grunde. Hvis vi skal opnå en varig reduktion i de globale emissioner, bliver vi nødt til at se en hurtig øgning af investeringer i ren energi, ”sagde Dr. Birol. ”De politiske beslutningers reaktion - og i hvilket omfang bekymringer om energi og bæredygtighed integreres i deres genopretningsstrategier - vil være kritisk. IEA's kommende specialrapport fra World Energy Outlook om bæredygtig nyttiggørelse vil give klare henstillinger til, hvordan regeringer hurtigt kan skabe job og anspore økonomisk aktivitet ved at opbygge renere og mere robuste energisystemer, der vil gavne deres lande i flere årtier fremover.”