Der kan blandes brint i naturgassen

Der kan blandes brint i naturgassen
Et vigtigt skridt på vejen mod den grønne omstilling.
Nyhed
- Redaktion - redaktion@gasenergi.dk - GASenergi

I Varde har en gruppe specialister fundet frem til, at der uden problemer kan tilføres brint til den naturgas, der strømmer i det danske gasnet. Ifølge projektlederen er det et skridt på vejen mod den grønne omstilling.

Det er specialister fra blandt andet Energinet og Evida, der gennem flere år har undersøgt gasnettets evne til at håndtere brint. I første omgang har det vist sig, at der uden problemer kan blandes 15 pct. brint i naturgassen, og nu går projektet ind i anden fase, hvor det skal undersøges, om man kan nå op på 25 pct. Det skriver Jydske Vestkysten.

Når det har været nødvendigt at undersøge, om brint kan sendes i gasnettet, skyldes det, at brintmolekyler er mindre end gasmolekyler, og derfor risikerer at sive ud af pakninger og ventiler. Forsøgene på gasstationer i Helle og Agerbæk ved Varde har dog vist, at der ikke er risiko for lækager.

Da det danske gasnet er relativt nyt og opført over kort tid, lever det op til fælles standarder, og ifølge chefsystemanalytiker i Energinet Jesper Bruun Munkegaard Hvid, der er projektleder på projektet, betyder det, at manøvren med få undtagelser kan lade sig gøre over hele landet. Og det er et skridt på vejen mod den grønne omstilling.

"Det betyder, at det bliver grønnere, og det er et skridt på vejen til, at der kan komme 100 procent grøn gas i systemet," siger han til avisen.

Projektet er støttet af EUDP, og det er gennemført af Energinet (projektleder v. Jesper Bruun Munkegaard Hvid), Evida, DGC og IRD Fuel Cells.
 
Energinet, Evida og DGC fortsætter testen i en fase 2, hvor målsætningen er at teste brintkoncentrationer op til 25 %.